Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Woningcorporatie De Woonplaats test bijzondere warmtepomp

386409 heat pumps 393059 1920

Heet water uit de kraan. Geen of minder bijkomende kosten, voor bijvoorbeeld extra isolatie en nieuwe radiatoren. Met een nieuw type warmtepomp kan een huis goedkoper gasloos worden gemaakt. Woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede is de pomp aan het testen.

Fabrikant Mitsubishi stelde in Nederland vijf van de nieuwe ketels beschikbaar. De Woonplaats kreeg er ook een om te testen. Die staat nu in een huurwoning uit de jaren 60 aan de Riouwstraat in Enschede. De proef is voor De Woonplaats van belang voor het verduurzamen van haar woningbestand.

De nieuwe warmtepomp, die in Nederland nog niet op de markt is, maakt het gasloos maken van een woning goedkoper. Het water in de cv-installatie wordt door de pomp namelijk verwarmd tot 60 graden. Bij de huidige generatie warmtepompen is dat doorgaans 35 tot 40 graden.

Duur pakket
Woningen die met die lage temperatuur verwarmd worden, hebben een stevig en duur pakket aan isolerende maatregelen nodig om het huis ook bij vorst warm te krijgen. Het gaat dan om onder meer extra muurisolatie, driedubbelglas, speciale radiatoren of vloerverwarming. Bij de pomp die De Woonplaats nu test aan de Riouwstraat, is dat allemaal niet nodig. Wel is de woning voorzien van dakisolatie en dubbel glas. Daarmee is het een zogenoemde label B-woning geworden.

Test
De test in Enschede is ook interessant voor particuliere woningeigenaren. Want vroeg of laat moeten ook hun huizen gasloos gemaakt worden. Voor oudere woningen - en veel woningen in Nederland zijn van voor 1990 - kan dat alleen met hoge kosten wanneer gebruik gemaakt zou worden van een lage temperatuurpomp. Of het kan gewoon niet.

Enthousiast
Maar met de warmtepomp die nu getest wordt in Enschede dus wel. Althans, dat is de verwachting. Barry Top van De Woonplaats is enthousiast over de mogelijkheden. De buitenunit is bijzonder stil. Je hoort m eigenlijk nauwelijks , zegt hij. De unit zit hier achterin het tuintje, maar zou ook best aan de achtergevel geplaatst kunnen worden.

Boiler

In de binnenunit, die op zolder staat, zit een boiler van 200 liter. Dat maakt het een flink gevaarte, in ieder geval minstens twee keer zo groot als een cv-ketel. Maar er kan dus wel warm water uit getapt worden, zonder dat er gas aan te pas komt. We gaan ervan uit dat bij een geslaagde test de gasmeter uit de woning gehaald kan worden , zegt Top.

Stijging
Hoe dit allemaal uitpakt voor de energierekening, moet uit de test blijken. Het stroomverbruik stijgt natuurlijk, omdat de warmtepomp stroom gebruikt. Maar het gasverbruik gaat naar nul , zegt Top. Het mooie is dat van die vijf pompen die Mitsubishi beschikbaar gesteld heeft, alleen deze in een bestaande oudere woning is ingebouwd. We testen hier dus in een unieke situatie.

De corporatie is nu op zoek naar een huurder die zijn verbruiksgegevens wil delen. Want naast de pomp hangt een kastje met wifi-antennes, zodat alle informatie geanalyseerd kan worden. Belangstelling is er genoeg. Een oproep op de site van De Woonplaats aan groene huurders leverde in drie dagen 478 reactie op.

Voor geïnteresseerde particulieren: eenmaal op de markt zal de pomp circa 15.000 euro gaan kosten, schat Top. Inclusief montage , zegt hij. Maar ik denk dat de prijs wel flink omlaag zal gaan op de wat langere termijn. Wat de terugverdientijd is, hangt sterk af van het huidige energieverbruik van een huishouden en hoe goed de woning is geïsoleerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.