Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Illegaal vuurwerk gevonden op 400 adressen in Oost-Nederland

386630 image 80

Op 400 adressen in Oost-Nederland zijn de afgelopen maanden pakketten illegaal vuurwerk bezorgd dat is ingekocht bij webshops in Polen. Oost-Nederland is daarmee helaas een absolute koploper in het land , zegt vuurwerkcoördinator van de politie Oost-Nederland, Jos Lummen.

De politie is begonnen alle adressen te bezoeken voor verder onderzoek. De bewoners wacht proces verbaal en een strafrechtelijke maatregel. Ze mogen zich ook vrijwillig bij de politie melden. Misschien dat ze dan in het strafrechtelijk vervolg een pluspuntje verdienen , aldus Lummen.

Poolse webshopsUit onderzoek van een jaar lang, waarin de politie samenwerkte met Inspectie Leefomgeving en Transport, is gebleken dat Nederlanders massaal illegaal vuurwerk opkopen bij Poolse webshops. De Nederlandse en Poolse overheid hebben vervolgens de handen ineengeslagen, waarna Polen vier van de webwinkels heeft gesloten.

Het onderzoek leverde via gevorderde betalingsgegevens van banken meer dan duizend adressen op die pakketten vuurwerk hebben gekocht. Lummen zegt dat in Overijssel en Gelderland ongeveer 800 pakketten zijn bezorgd. Ze bevatten in verband met verzendkosten maximaal 10 kilo vuurwerk. In totaal betreft het volgens Lummen vele duizenden kilo s die bij consumenten zijn bezorgd.

Verwoestende krachtLummen zegt dat het woord vuurwerk op de inhoud van deze pakketten niet van toepassing is. Hij spreekt over explosieven gezien de verwoestende kracht. De politieman laat een filmpje zien waarin een jongen vuurwerk afsteekt waarna hij het uitschreeuwt omdat zijn hand helemaal aan flarden is. Lummen wijst erop dat iemand die dit koopt niet alleen zich zelf, maar huisgenoten, de buren en de postbezorgers in gevaar brengen. Ik heb zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen onder een babyledikant , zegt hij.

De opsporing van illegaal vuurwerk loopt bij de politie dit jaar via vier lijnen. De eerste is het opsporingsonderzoek naar de Poolse webshops en de afnemers. De tweede is het blokkeren van instagramsaccount die gebruitk worden voor de kleinere, illegale handel. De derde betreft de fysieke controles aan de grens en de vierde zijn onderzoek naar melding via Meld Misdaad Anoniem en de Centrale Inlichtingen Eenheid van de Politie.

BestelbusjeDaarnaast zijn er toevallige vondsten, zoals die bij controle van een bestelbusje bij Enschede. In een pand in Enschede-Zuid vond de politie vervolgens 2.600 kilo vuurwerk, een van de grootste vondsten van de laatste jaren.

In totaal is dit jaar al 40.000 kilo illegaal vuurwerk in Nederland in beslag genomen. 10.000 daarvan lag in de provincies Overijssel en Gelderland (het politiegebied Oost Nederland). Lummen zegt niet te begrijpen waarom deze regio deze bedenkelijke positie heeft. Meteen over de grens houdt het ook weer helemaal op , constateert hij als hij Twente en de Achterhoek met het Duitse grensgebied vergelijkt.

Lummen strijdt al dertig jaar tegen illegaal vuurwerk. De handel erin richtte zich toen nog op relatief onschuldig vuurwerk aanbieden voor een lagere prijs dan in de winkel. Er was een ongeschreven regel dat de handelaren geen zwaar vuurwerk leverden, zoals shells. Nu is de rem er volledig af. De illegale handel is rücksichtslos geworden. Het gaat alleen maar om zo snel mogelijk veel geld te verdienen. De shells van drie inch, die we vinden, zijn in feite een kleine bom .

Hij wijt de ontwikkeling ook aan het gedrag van de consument. Vuurwerk verdeelt de samenleving. Er zijn mensen die er niets van moeten hebben, maar aan de andere kant liefhebbers die steeds zwaarder spul willen. Je ziet het ook bij carbidschieten. Eerst gebeurde het met een verfblik, daarna een melkbus en nu is het een giertank , beschrijft Lummen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Politie Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.