Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Regenton? Watercampagne is in Enschede aan dovemansoren gericht

386678 888464

De tegels moeten uit de tuin en regenwater moet in een ton. Willen we droge voeten houden en water uit de kraan, dan is dat de boodschap. Maar het lijkt aan dovemansoren gericht. Bij Intratuin en Welkoop worden al jaren evenveel regentonnen verkocht en ook gras wordt niet populairder.

We verkopen iets meer regentonnen als het warm is en droog , zegt Welkoop-medewerker Justin Ruiter. Da s eigenlijk gek. Je zou een regenton moeten kopen als het regent. Als het gras verdort en de weersvooruitzichten meer hitte beloven, lijkt een regenton plots heel handig. Diepere gedachten zitten er meestal niet achter bij de aanschaf, vermoedt Ruiter. En al helemaal geen gedachten rond verdroging en vernatting. We verkopen niet meer regentonnen dan vroeger. Graszoden verkopen we ook niet meer dan andere jaren , zegt Ruiter.

De pogingen van onder meer de gemeente en het waterschap om mensen te wijzen op het belang van waterbeheer in de eigen tuin hebben maar weinig effect. De klimaatverandering leidt tot drogere zomers en nattere winters, en wateroverlast en verdroging is een reëel probleem. Daar gaat iedereen last van krijgen. Stadsbewoners kunnen helpen door te zorgen dat regenwater de grond in trekt. Gras in plaats van tegels, de regenpijp van het riool afkoppelen. Met regenwater de tuin sproeien en de auto wassen. Als dat besef zou leven, zouden tuincentra een toenemende vraag naar gras en regentonnen moeten opmerken. Maar dat is niet het geval.

Makkelijke tuinOok bij Intratuin merken medewerkers niets van een toenemende vraag naar zoden of tonnen. Uit eigen beweging kiezen mensen niet voor een watervriendelijke tuin. Als er iets in ruil wordt beloofd, dan is er wel wat belangstelling. Zo wordt elk voorjaar een actie gehouden om tegels te ruilen voor plantjes, afgelopen voorjaar nog. Dat loopt wel. Maar de meeste mensen willen toch een makkelijke tuin met weinig onderhoud , zegt perkplantenmedewerker Stefan Stegeman.

Niet alleen kiezen mensen volgens hem voor bestrating in plaats van een gazon, ook heggen worden achteloos uit de grond gehaald en vervangen door een schutting. Schuttingen hoef je niet te snoeien. Terwijl juist heggen veel water vasthouden. Het waterschap was eens te gast bij Intratuin met een demonstratiemodel, om te laten zien wat er gebeurt als er veel regen valt in een versteende omgeving. Dat was interessant maar het leidde niet tot een stormloop op de grasafdeling. Nee, het zit er nog niet zo in bij de mensen.

Toch heeft Stegeman hoop. Ik denk dat mensen wel willen, er is wel iets meer bewustwording, maar het gebeurt nog te weinig. De hele tuin met tegels vervangen voor een grasveld is gewoon nog geen mode. We hebben dit najaar wel een beetje een opleving gehad in de verkoop van gras, maar dat kwam vooral omdat we voor gras een rampzalige zomer hebben gehad. De winst is daarbij hooguit dat het dode gras niet vervangen is voor tegels.

Groene dakenHet enige dat een beetje vaart krijgt is de aanleg van groene daken. Zeker bij nieuwbouw is het populair. In plaats van pannen wordt er een daktuin aangelegd, of een sedumdak, dat bestaat uit vetplantjes. Zo n dak vangt veel water op en geeft het langzaam weer af. Dat voorkomt wateroverlast bij hoosbuien, waarvan we er in de toekomst steeds meer gaan krijgen. Bij Farwick Groenspecialisten zien ze een toename in de aanleg van deze groene daken. Retentiedaken , heten ze ook wel.

Daar gaat de ontwikkeling steeds sneller in , zegt Jeroen Janszen van Farwick. Dat is echt iets van de laatste jaren. Bij nieuwbouw, want daar mag het regenwater niet meer op het riool geloosd worden. Maar ook bij bestaande woningen. Als het platte dak van de carport of de garage aan vervanging toe is, kiezen mensen steeds vaker voor een groen dak. Het houdt water vast, het is makkelijk te onderhouden en het verlengt de levensduur. De tuin, daar zien ook de medewerkers van Farwick weinig beweging. Daar zijn ook wel ontwikkelingen, zoals een schutting die water opvangt en langzaam de tuin in laat lopen. Maar gras in plaats van tegels ¦ nee.

De meeste burgers zien waterbeheer kennelijk als een overheidstaak. De gemeente kan alleen hopen op nieuwe inzichten, want er is geen geld om de boodschap met cadeautjes kracht bij te zetten. Er bestaat geen subsidie voor bijvoorbeeld afkoppeling van regenwater, aanschaf van regentonnen en andere maatregelen. De mogelijkheden hiervoor worden verkend op dit moment , laat een woordvoerder van de gemeente Enschede weten. Waar dat toe leidt is onduidelijk. Gezien de financiële positie van de gemeente lijkt een subsidie op korte termijn niet erg waarschijnlijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.