Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO €˜Draaimolenman €™ van Intratuin Enschede: €˜Ik word in de stad al herkend €™

387043 888487

Voor het vierde achtereenvolgende winterseizoen staat Ad van den Heuvel met zijn draaimolen in de Intratuin. Kinderen mogen gratis en eindeloos rondjes draaien.

Zo n 60.000 kinderen heb ik inmiddels gezien , rekent Ad van den Heuvel uit. Ik word in de stad al herkend. En bij het voetbal ook. Dan zeggen ze: Hé, dat is die meneer van de draaimolen . Van den Heuvel staat met zijn draaimolen van half oktober tot de eerste week van januari in de Intratuin, aan de Achterhofweg, tussen de kerstbomen.

Elke dag is anders en hij doet het met plezier. Het is een mooi klusje, hoor. Veel warmer dan buiten. Soms is het een half uurtje saai, als er niemand is, maar dat is maar even. Ik begin s ochtends om elf uur en dan staan de opa s en oma s al te wachten. Die kleintjes, dat is heerlijk. Die kunnen niet vervelend zijn.

Onder zijn tafel staat een kacheltje. Naast hem een kastje met een groene knop voor aan , een rode knop voor uit . Een eierwekkertje waarschuwt dat het tijd is om het ritje te stoppen. Wat kost het? , informeert een moeder. Niks. Een blije kleuter wordt op een paard getild.

Gelukje
De kleine draaimolen is inmiddels een vaste waarde bij de winterse kerstsfeer van Intratuin. Hoe kwam hij daar terecht? Een gelukje. Ik heb een kameraad die vaak in de binnenstad staat met zijn draaimolen. Die hadden ze gevraagd, maar zijn molen paste niet. Dus heeft hij ze naar mij verwezen. De draaimolen van Van den Heuvel past precies tussen de spanten en sindsdien heeft hij er elke winter een prachtige klus aan.

Een winkelwagentje komt de hoek om, met een kleuter in het zitje. Ze begint enthousiast te wiebelen. Mag ik in de draaimolen, mama? Nou vooruit, één keertje dan. Van den Heuvel glimlacht. Ze gaan nooit één keer, ouders gaan altijd door de knietjes.

Van den Heuvel, inmiddels zelf opa, zit met zijn vrouw Lidy al 35 jaar in het kermisvak. Ze verhuren niet alleen een draaimolen maar ook andere kinderattracties, waaronder een rups en een suikerspinkraam. Ze zijn trots op hun materiaal. Recent hebben ze een draaimolenvliegtuigje uit de jaren 50 op de kop getikt. Je betaalt al gauw enkele duizenden euro s voor een mooi exemplaar, zegt hij.

Restauratie
Als Lidy het in de middaguren van hem overneemt, gaat hij thuis verder met de restauratie van het vliegtuig. Als dat klaar is, krijgt het een plek in de draaimolen. De raceauto gaat er binnenkort ook af. Die strip ik helemaal en dan spuit ik hem in de kleuren van de Red Bull van Max Verstappen , zegt hij met een grijns. Weet je welke vraag ik het vaakst krijg? Hoe oud de draaimolen is. Wat denk je? Jaren 60 misschien? Uit 2001. Hij lacht.

Een vader is intussen bij zijn kleuter in een brandweerauto geklommen en laat zijn vrouw foto s maken. Dat moeten ze niet doen , bromt Van den Heuvel. Daar kunnen de wagentjes niet tegen. Nu moet ik even streng zijn en er wat van zeggen. Er zijn ook ouders die hun kind in de draaimolen zetten en dan gaan ze zelf winkelen. Komt zo n kind bij mij en zegt: Waar is mama? . Je maakt wat mee hier.

Volgend jaar is hij er weer, kondigt hij alvast aan. Dat staat nu al ingepland.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.