Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Lichte vorm van tbs voor overval op Enschedese slijterij

387357 Schermafbeelding 2018 12 17 om 185307

De rechtbank in Almelo heeft Thomas E. (30) veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en tbs met voorwaarden, de zogenaamde lichte vorm van tbs. De chronisch aan alcohol verslaafde E. probeerde op 6 januari dit jaar de slijterij in het winkelcentrum Twekkelerveld te beroven. De overval mislukte omdat andere klanten in de winkel ingrepen en E. de winkel uit wisten te werken.

Thomas E. was een vaste klant van de slijterij, bijna dagelijks haalde hij er wel drank om zijn zucht naar alcohol te stillen. Hij kreeg het ook mee als hij even geen geld had, met de belofte dat hij de schuld kwam voldoen als hij zijn weekgeld binnen had. Op 6 januari kreeg hij het lid op de neus, de altijd vriendelijke eigenaar weigerde hem nog langer drank op de pof mee te geven.

Knapte iets
Er knapte op dat moment iets bij hem vertelde hij tijdens zijn rechtszaak twee weken geleden. Vermomd met een sjaal en capuchon over zijn hoofd ging hij de winkel binnen. Bij de kassa haalt hij een schroevendraaier tevoorschijn, maakt stekende bewegingen naar de eigenaar en eist geld. Als dat niet lukt probeert hij op zijn vlucht nog een bierpakket te stelen. Ook dat mislukt en de flesjes spatten in scherven uiteen op de grond.

Verslaafd
De 30-jarige E. is al sinds zijn 14e verslaafd aan alcohol. Het aanpakken van die verslaving is lastig voor de geadopteerde Enschedeër. Hij mist de geestelijke capaciteiten om door te zetten, tot nu toe gooide hij steeds weer het bijltje erbij neer als hij ergens in behandeling was. Inmiddels is er een kliniek gevonden die het aandurft om hem in een gedwongen kader te behandelen. Mocht E. het bijltje erbij neergooien bij deze gedwongen behandeling, dan is de kans groot dat hij alsnog tbs met dwangverpleging krijgt.

Schadevergoeding
De overval heeft veel impact gehad op de eigenaar van de slijterij, zijn vertrouwen in de mensheid liep een forse deuk op en hij voelt zich niet meer veilig. Tegenwoordig is de deur altijd op slot. Klanten moeten even aankloppen en wachten willen ze naar binnen kunnen. De rechtbank heeft hem ruim 1000 euro schadevergoeding toegekend. Ook een klant die getuige was kreeg een vergoeding voor de geleden emotionele schade toegekend, 400 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.