Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Intratuin in Enschede illegaal open op zondag: 84.000 euro boete

387423 Schermafbeelding 2018 12 18 om 083551

Intratuin Enschede moet 84.000 euro betalen aan de gemeente. Het bedrijf kreeg dit jaar drie keer een dwangsom opgelegd omdat het tegen de regels open was op zondag.

De Intratuinvestiging in Enschede verzet zich hevig tegen de reeks dwangsommen van achtereenvolgens 12.000, 24.000 en 48.000 euro. Het bezwaar tegen de eerste twee dwangsommen, die in januari werden opgelegd, is afgewezen. Er is nog niets betaald. De derde dwangsom is in augustus opgelegd. Tegen deze boete heeft het bedrijf ook bezwaar gemaakt.

Gedoogd
Intratuin was de afgelopen jaren vaker open op zondag terwijl daar geen toestemming voor was. Dat werd meestal gedoogd, maar in de zomer van 2017 kreeg het bedrijf een waarschuwing: er zou opgetreden worden. In januari werd op twee zondagen vastgesteld dat de zaak open was. Dat leidde tot twee dwangsommen: 12.000 euro voor de eerste overtreding en het dubbele daarvan voor de tweede: in totaal ging het om 36.000 euro.

In oktober kwam de zaak voor de bezwarencommissie. Die wees het verzet af, maar het geld is tot op heden niet betaald. In mei, juni en juli werd opnieuw vastgesteld dat Intratuin op zondag op was. Hiervoor kreeg het bedrijf in augustus een dwangsom opgelegd, opnieuw een verdubbeling: 48.000 euro. Daarmee komt het totaalbedrag op 84.000 euro.

Protest
Vorig week zaten eigenaar Herwin Roerink en Rob Hanken namens Intratuin Nederland bij de bezwarencommissie om te protesteren tegen de dwangsom van augustus. Die is volgens hen onterecht, omdat er in juli al een nieuw coalitieakkoord lag waarin expliciet de afspraak staat om de koopzondagen vrij te geven. In de brief van augustus staat letterlijk: Als er zicht is op legalisatie, mag de gemeente afzien van handhaving .

Het coalitieakkoord bood klip en klaar zicht op legalisatie, vond Hanken. Sterker: in oktober werd dat een feit. Dan is er toch geen reden meer om de dwangsom te innen? Nee hoor, stelde de ambtenaar die de dwangsom verdedigde: het coalitiebesluit was een voornemen. Er kon nog van alles veranderen, dit was geen zekerheid.

Zin
Moest er dan niet staan zekerheid van legalisatie in plaats van zicht op legalisatie , vroeg de bezwarencommissie zich af. Had de gemeente de brief anders moeten opstellen? De informatie was duidelijk genoeg, aldus de ambtenaar: u wordt geïnformeerd als het huidige beleid wordt losgelaten. Hanken vond het maar belachelijk. Hoezo, het kan nog veranderen? Dat is erg hypothetisch. Er kan hier ook een bom vallen.

De bezwarencommissie brengt binnen enkele weken advies uit aan het college.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Toma Tudor
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.