Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Woelig jaar voor NPO-radiobaas Jurre Bosman uit Enschede

387457 621856

Het was een woelig 2018 voor NPO-radiobaas Jurre Bosman (41), geboren en getogen in Enschede. 3FM zakte steeds dieper weg in het moeras, AVROTROS stapte naar de bestuursrechter om dj Annemieke Schollaardt en ook een verhuizing van zenders leidde tot juridisch getouwtrek. Aan het begin van het nieuwe 3FM Serious Request blikt de Directeur Audio terug op een turbulent jaar.

Uitgehongerde dj s die een week lang plaatjes draaien voor een goed doel in het Glazen Huis; Jurre Bosman was er als regisseur bij in 2004. ,,Het was héél spannend of dit ging lukken. Ik weet nog dat we achter de pc stonden om naar de verzoekjes te kijken en riepen: Ja, luisteraars vragen daadwerkelijk muziek aan voor geld! Maar dat de dj s een week zonder eten kunnen, weten we nu wel. Er zit een nieuwe generatie achter de microfoon die een nieuwe, eigen 3FM Serious Request wil neerzetten.

Voor Lifeline trekken vanaf vandaag drie teams van twee dj s tot de kerst te voet door het land langs luisteraars die spontane acties beginnen voor het Rode Kruis. Het Utrechtse TivoliVredenburg fungeert als 3FM Serious Request-hoofdkwartier met een centrale radiostudio.

,,Maar wij komen ditmaal vooral naar de luisteraar toe , zegt Bosman, tegenwoordig Directeur Audio van alle landelijke publieke radiostations. ,,Dat is wat we als publieke omroep ook moeten doen: direct in contact staan met het publiek. Dus geen dj s meer op het podium of achter glas.

Hoe belangrijk is dit voor het gehele 3FM dat het erg zwaar heeft?,,Héél belangrijk natuurlijk! Lifeline staat ook voor het nieuwe 3FM dat wil ontdekken en vernieuwen. Waar dj s als Jorien Renkema, Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen willen laten zien wat ze kunnen. Met meer alternatieve muziek die geen andere zender draait.

Waarom wordt er dan zo weinig naar geluisterd?,,De nieuwe programmering is in september ingegaan, dat kost tijd. De daling is in elk geval gestopt. Wij hopen dat na 3FM Serious Request en door de ochtendmarkt die in beweging komt (Bosman doelt onder meer op het vertrek van nummer 1 dj Edwin Evers die stopt bij Radio 538, red.), mensen weer eens zappen en bij 3FM terechtkomen. En ontdekken hoe uniek bijvoorbeeld het ochtendprogramma Sanders Vriendenteam is. Sander Hoogendoorn heeft in 3,5 maand een heel eigen geluid neergezet. Als hij vertelt dat zijn vriendin het de vorige avond uitmaakte, vraagt hij de luisteraar of hij een kwartier chagrijnig mag zijn. Het is geen gladde radio waar alleen maar gelachen wordt. Sander heeft de potentie uit te groeien tot een van de grootste dj s van Nederland.

NPO Radio 2 gaat als een speer, maar de kritiek is dat dit ten koste ging van 3FM waar veel dj s vertrokken. Zit daar een kern van waarheid in?,,NPO Radio 2 profiteerde van het talent dat van 3FM kwam met onder anderen Annemieke Schollaardt, Rob Stenders, Paul Rabbering ¦ En Gerard Ekdom, maar die is inmiddels weer een deurtje verder (zit nu bij Radio 10, red.). 3FM is dus de kraamkamer van de nieuwe generatie radiomakers. Dat is een zegen en soms een last. 3FM werd ouder en ouder. Ik vind dat we de dappere keuze maakten om aan NPO Radio 2 te bouwen waar we geen nieuwe luisteraars meer wonnen. We hadden het misschien eerder moeten doen.

,,Overigens, het algehele luistertijdaandeel (alle publieke zenders bij elkaar opgeteld, red.) is gestegen ten opzichte van vorig jaar hè?! En dan wordt wel eens gedacht dat radio dood is. Ik heb ook wel eens Spotify aanstaan, maar na drie plaatjes wil ik weten wat Rob Stenders voor mij heeft uitgekozen, om tussendoor ook nog mee te krijgen of het wel of niet gaat sneeuwen.

Er klonk meer kritiek. Een van de pijnpunten was het feit dat dj Annemieke Schollaardt niet langer een dagelijks programma maakt op Radio 2. Ze moet haar tijdslot tussen 14.00 en 16.00 uur nu delen met Rob Stenders die na een kort vertrek ineens tóch mocht terugkeren. Schollaardts omroep AvroTros stapte naar de bestuursrechter die naar verwachting begin volgend jaar uitspraak doet.

Heeft u in dat hele dossier spijt van een beslissing?,,Hierover loopt nog een procedure. Omroepen komen met voorstellen en wij van de NPO hebben de soms ondankbare taak daar de puzzel mee te leggen. Dat leidt links- of rechtsom altijd tot wat teleurstelling. Ik ben heel trots op Stenders en zijn programma Platenbonanza en ook op Annemieke en Annemiekes A-Lijst. De huidige programmering zetten we voort in 2019. En zij wordt vanaf januari naast Stefan Stasse de vaste voice-over van Radio 2.

De cynicus zal roepen: dat is een goedmakertje ¦,,Voice-overs zijn de belangrijkste stemmen van de zender. Ze zal straks heel veel op de radio te horen zijn.

Dan is er de geplande verhuizing van Radio 2 en Radio 5 naar het zogeheten Radiohuis, één centrale locatie bij de NPO waar ook de overige stations zijn ondergebracht. Het zou onnodig miljoenen kosten. ,,Die procedure is inmiddels afgerond. Volgens de geschillencommissie heeft de Raad van Bestuur van de NPO zijn besluit in alle redelijkheid genomen. De verhuizing van de zenders staat gepland voor na de zomer. NPO Radio 2 en 5 komen hier samen om de radio doelmatiger in te richten. Van de 24-uurs beveiliging tot de noodstroomvoorziening. Op de lange termijn is het financieel voordeliger dan de huidige studio s van NPO Radio 2 en 5 verbouwen.

U zou bezig zijn met een ronde langs alle omroepen om nog voor het eind van het jaar een en ander glad te strijken. Is er niet gewoon de behoefte aan een Jurre Bosman die eens de hand in eigen boezem steekt?,,Ik heb altijd gesprekken met omroepen, het hele jaar door. Zo zijn we georganiseerd. En ik ben op deze plek gaan zitten, omdat ik het medium vooruit wil helpen. Wij gaan in 2019 enorm inzetten op meer podcasts, de smartspeaker en personal radio . Dat je kan zeggen: Geef me nu het beste van Met Het Oog Op Morgen . De volgende stap is om een persoonlijk aanbod voor je klaar te hebben.

Is er dan niets wat u anders had moeten doen?,,Zo zit ik niet in het leven. Het is onderdeel van wat we hier doen dat er soms flinke discussies zijn. Veranderingen doen altijd stof opwaaien, maar stilstand is achteruitgang.

Al hoeft u aan de Top 2000 op Radio 2 toch niets meer te doen, lijkt me. Succes inmiddels verzekerd toch?,,Je moet nooit achterover leunen. En als je de Top 2000 van de afgelopen jaren naast elkaar legt, zie je ook innovatie. We hebben er veel meer een feestje van gemaakt, de stemweek is belangrijker gemaakt met ook hier het credo we gaan naar de mensen toe (met de stembus, red.) en het Top 2000 Café is ook s nachts open, want er blijven rijen staan. We gaan nu s nachts maar héél even dicht, omdat je er toch eens een bezem door moet halen.

Klopt het dat u bij Talpa Radio (Radio 538, Top 10, Veronica, Sky Radio) hebt gesolliciteerd?,,Dat is niet juist. Kijk, ik ken iedereen, ook bij de commerciële zenders. Zij zochten een commercieel directeur en hebben uiteindelijk Marc Adriani van BNNVARA aangenomen. Ik ben en blijf een kind van de publieke omroep en wil niets liever dan hier zitten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.