Enschede
Video

Corona of geen corona: Carnaval trapt af op de elfde van de elfde in De Vrieler

Corona of geen corona: vanavond, de elfde van de elfde, wordt in partycentrum De Vrieler gewoon de aftrap gegeven voor het nieuwe carnavalsseizoen.

“We hebben alles op alles gezet om nu te kunnen starten. Iedereen wil ervoor gaan om het feest veilig te vieren”, zegt vice-voorzitter Bob Stroeve van de Enschedese Karnavals Vereniging in 1Twente Vandaag.

Coronacheck

Veilig wil zeggen dat het in Enschede om kleinschalige bijeenkomsten gaat, dat bij de deur wordt gevraagd om de QR-code en ID-bewijs en dat maximaal 75 procent van de zaalcapaciteit wordt benut. In zaal De Vrieler betekent dat er vanavond maximaal 350 in plaats van 600 carnavalsvierders komen om de nieuwe stadsprins te verwelkomen.

Grootschalig

Stroeve snapt best dat er al feesten in Limburg worden afgelast. ”Daar staan er ook 20.000 op een plein. Dat zijn grootschalig feesten en die gaan niet door.” Medicus Jan den Boom zette eerder deze week al grote vraagtekens bij het doorgaan van massale festiviteiten. “Het kan niet anders dan dat leidt tot ziekte. De verantwoordelijkheid ligt bij de carnavalsverenigingen.”

Verantwoordelijkheid

Dat is de vice-voorzitter van de EKV zich ook heel goed bewust. “Die verantwoordelijkheid nemen we ook. We doen alles binnen de verheidsrichtlijnen. We willen gezelligheid, feesten en de gezondheid voorop.”

Aftrap

De aftrap is deze donderdagavond om half acht, omdat de horeca om twaalf uur dichtmoet. De Enschedese carnavalisten nemen afscheid van de oude stadsprins Mark, de eerste stadsprins die in geschiedenis van het Enschedese carnaval twee jaar lang regeerde en installeren meteen daarna de nieuwe hoogheid waarvan de naam angstvallig geheim wordt gehouden.

Optochten

“De komende weken hebben we bijna elk weekeinde twee feesten en we werken langzamerhand toe naar de grote optocht in februari’, vertelt Stroeve. Enschede heeft negen verenigingen die twee optochten in de benen houden.

De optocht van Glanerbrug en de verlichte optocht in Twekkelerveld. “We willen proberen om die laatste met alles wat we in Enschede in huis hebben groter te maken. Die weg zijn we met elkaar ingeslagen.”

En als de feesten onverhoopt toch worden afgelast? “Voorlopig heeft de burgemeester gezegd dat het door kan gaan. Het schiet nu alle kanten op. Ik weet ook wel dat alles kan gebeuren”, aldus de EKV-vicevoorzitter.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.