Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kunstenaar Gonda Steffens geraakt door de veerkracht van de kwetsbare mens

Gonda steffens staat van zijn zie de vensters klein
Kunstenaar Gonda Steffens is gefascineerd door de veerkracht van de kwetsbare mens
Beeld: Gonda Steffens

Beeldend kunstenaar Gonda Steffens exposeert haar olieverfschilderijen de komende twee maanden in Zie de Vensters bij Schouwburg Hengelo met als titel: ‘Staat van Zijn’, een expositie met werk over 'momenten uit het leven.'

Steffens heeft vanaf haar jeugd al interesse voor kunst, maar werd zelf op late leeftijd pas kunstenaar. In 1979 werd zij toegelaten op de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede, maar vanwege de komst van kinderen en drukke werkzaamheden voor een eigen bouwbedrijf heeft ze dit uitgesteld. In 1999 pakte ze de draad weer op. "Pas toen de kinderen wat ouder waren, heb ik gedacht, nu ga ik naar de AKI. Ik wilde wel iets meer in het leven, iets voor mezelf." De kunstopleiding voelde als thuiskomen. Ze deed een oriëntatiecursus en studeerde in 2006 af met als discipline schilderen.

De Hengelose kunstenaar heeft samen met haar man veel van de wereld gezien. “Het was in 1977, ik was nog maar 23. Er waren nog niet veel reisboeken, geen internet of mobiele telefoons. Wij zijn toen over land met het openbaar vervoer en liftend naar India gegaan.” Het land met verschillende gezichten maakte veel indruk. “Voor mij was het in India toch een schok dat je het gehele leven van geboorte, dood en ziekte aan je voorbij zag trekken op straat.” Ondanks de grote cultuurshock veroverde het land meteen haar hart en keerde ze maar liefst acht keer terug.

Gonda steffens de komische dans
Schilderij De Kosmische Dans, verwijst naar De tandava de kosmische dans van de hindoegod Shiva
Beeld: Gonda Steffens

De kwetsbare mens

Steffens werkt met olieverf op doek in heldere kleuren en experimenteert met verschillende technieken. Ze schildert abstract, figuratief en gebruik daar ook veel symboliek in. “Ik schilder momenten uit het leven,” zei ze deze week in het radio programma Goedemorgen Hengelo. “In de tentoonstelling heb ik dat vorm gegeven door middel van dans. De dans is ook beweging, het gaat altijd verder. Je staat nooit lang in dezelfde houding. Dat is een mooie metafoor. Hoe erg de omstandigheden ook zijn, het gaat altijd verder.”

“Door India is het thema van levensloop ontstaan in haar werk, loop van de gebeurtenissen in iemands leven, van geboorte, ziek zijn, dood gaan en alles wat zich daartussen bevindt. Staat van zijn, je toestand op dat moment,” zegt Renata de Frankrijker, samensteller van Zie de Vensters.

“Gebeurtenissen die plaats vinden in het leven die een emotionele impact hebben, laten de veerkracht zien van “De kwetsbare mens” die bij Gonda centraal staat. Vallen, opstaan en weer doorgaan. We zien op de schilderijen emoties die samengaan met lichamelijke reacties, zoals de dans die een gemoedstoestand laat zien,” aldus De Frankrijker.

““Het grootst thema in m’n werk is kwetsbaarheid tegenover levenskracht, dat is wat je om je heen kunt zien.””

Kwetsbaarheid tegenover levenskracht

In de vensters van de Schouwburg zijn vier schilderijen binnen en de andere vier ‘buiten te zien van Steffens. Eén schilderij heeft de titel de ‘Kosmische dans’ en verwijst naar De tandava de kosmische dans van de hindoegod Shiva. Een ander werk heet ‘Transformatie’, geïnspireerd op de Piëta, een beeldhouwwerk van Michelangelo dat haar erg ontroerde.

“Het grootst thema in m’n werk is kwetsbaarheid tegenover levenskracht, dat is wat je om je heen kunt zien,” zegt Steffens. “Soms heel dichtbij, maar dat heb ik ook gezien op die reizen dat mensen kwetsbaar zijn in de natuur en toch op een hele positieve manier vorm geven aan hun leven. Dat vond ik vanaf het begin al fascinerend en dat is zo gebleven. Daar schilder ik over.”

Meer informatie: Gondasteffens.nl

Luister naar een interview met Gonda Steffens in het programma Goedemorgen Hengelo

icon_main_info_white_glyph

Zie de Vensters 2.0

De expositie ‘Staat van Zijn’ van Gonda Steffens is te zien van 6 september t/m 31 december in Schouwburg Hengelo. De werken worden geëxposeerd aan weerszijden van een paneel achter de vier grote ramen aan de stationszijde van de schouwburg. Gedurende het theaterseizoen wordt in een serie van vijf tentoonstellingen werk van professionele beeldend kunstenaars gepresenteerd. De werken aan de buitenzijde van de panelen zijn vanaf het Stationsplein voor voorbijgangers te zien. De werken aan de binnenzijde van de panelen zijn te bekijken door bezoekers van de schouwburg. De afgelopen drie jaar was Zie de Vensters te zien bij 1Twente Hengelo.

Zie de vensters ria geerdink foto emile urban IMG 9939
Lees ook
Expositie ‘The drop that contained the sea’ weerspiegelt iets groots in iets kleins
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.