Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

ENorm: €˜Op Hoes Op An Veur Kesmis €™ raakt het oergevoel

388297 836981

Rond de kerstdagen van 2012 scoorden de muzikanten van ENorm hun eerste - en enige - hit. Op Hoes Op An Veur Kesmis werd bij de uitzending van Serious Request het vaakst aangevraagd, de bijbehorende videoclip met bekende Tukkers werd talloze malen bekeken. Voor zanger Eric ten Bos (50) raakt het liedje het oergevoel.

Word je zelf nog emotioneel van dit liedje, Eric?
Ik voel het nog altijd, jazeker. We wilden ons eigen thuisgevoel beschrijven, deels op basis van de hit van Chris Rea's Driving Home for Xmas. Laurens ten Den heeft ons geholpen met de tekst. Het moest in het dialect, natuurlijk. Maar het werd pas echt een succes door die clip, waarin we allemaal Tukkers hebben opgezocht en mee lieten zingen die dit gevoel herkenden. Tom Egbers had gewoon tranen in zijn ogen, zo raakte het hem.

Misschien goed om dat gevoel eens te verklaren. Neem bijvoorbeeld de zin: kwil miene moo zo geern weer zeen

Dat gaat niet eens zo zeer over onze eigen moeder, dat gaat over de geboortegrond, de moederfiguur. Over daar waar je vandaan komt. De vader heeft een andere lading, dat is de kracht, de beschermer. De moeder is geborgenheid, het vertrouwde. Ik denk dat kerst zo n overkoepelend gevoel los maakt. Zelf ben ik gelukkig als we s avonds in Enschede naar de kerk gaan en de volgende dag met 30 man aan tafel zitten. Samen zijn.

Heanig an oawer de A1, ik bin al oawer de Iessel hen
Dat herkent elke Tukker. Je bent bij Deventer pas in Salland, het is nog best een stukje. Maar het voelt al als thuis als je uit het westen komt. Die knik in de brug, hè. De IJssel is toch een markeringspunt, als je vanuit Twente die kant op gaat, lijkt het alsof het karakter verandert. Onze terughoudendheid, die kennen ze daar minder. Als je wat langer rondloopt in het westen valt dat allemaal best mee, met die grote mond. Maar zo voelen we dat.

Ik roek t a, ik veul t a, kan t zowat preuvn in miene moond
Dat zijn de zintuigen, álle zintuigen. Kerst dringt tot in het diepste van alles door. Voor mij begint het al met het ophalen van de kerstboom, dat is een ritueel op zich. Altijd bij dezelfde drie kerels in Losser, die plat praten, die een grap maken zonder joviaal te zijn. Kerst moet je ervaren. De Twentse grond, de traditionele kerststal, de boom.

En ik zing veur oe, al heur ie mie nie
Beetje zoetig, hè, dat moet ook bij kerst. Het is zachtjes, het is ook kwetsbaar. We zijn eigenlijk een rockband, maar met kerst mag het allemaal wat zachter. We hebben niet voor niks ook een akoestisch concert met onze show Kerst met Ballen, in de Grote Kerk.

Ik roek t a wa: rollade en ragout
Het eten, dat moet geen flauwekul zijn. Bij het kerstdiner past voor mij een rollade heel goed. En na de avondmis natuurlijk een pasteitje met kipragout.

ENorm is goed in bijzondere nummers. Zoe gaat over het verlies van een kind, jullie schreven een clublied voor de fans van FC Twente. Waar komt die betrokkenheid vandaan?
We maken nummers over wat ons raakt. De dood van een kind zet je wereld op zijn kop, daar moet je iets mee. Als fysiotherapeut heb ik me nooit alleen geïnteresseerd in de schouder en de knie, ik richtte me altijd al op de mens die er aan vast zit. Ik werk in Duitsland als Heilpraktiker en daar is dat heel sterk. Waar hier veel mensen gericht zijn op het ik, begint alles in Duitsland bij de familie.

Wat denk je, ben jij voor altijd een kerst-man?
Ik hoop dat de gedachte van kerst altijd blijft. Het wordt steeds meer een commercieel feest. Linksom of rechtsom is het voor mij verbonden met onze christelijke cultuur, met saamhorigheid. Ik word van kerst een gelukkig mens. Dat gun ik iedereen. De kerstgedachte, daar kan geen mooie auto of duur horloge tegen aan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Kamp
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.