Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Twentse schaapskuddes (en hun herders) voorlopig gered

Gescheperde schaapskuddes - dat zijn kuddes met een herder - in de provincie Overijssel zijn voorlopig gered. Dertien partijen uit de provinciale staten hebben in een gezamenlijk plan geld uitgetrokken voor verlenging van de subsidieregeling tot en met volgend jaar.

De provincie besloot in 2017 om vijf Overijsselse kuddes te gaan ondersteunen. Die steun gold voor vier jaar; deze maand loopt de regeling af. In het gezamenlijke plan is nu 240.000 euro uitgetrokken voor nog een jaar. In de tussentijd wordt gezocht naar een structurele financiering.

Dertigduizend euro per jaar tekort

Toon Tankink, voormalig dierenarts in Haaksbergen en al jaren voorzitter van de schaapskudde aldaar, schetste in 1Twente Vandaag een plaatje van de kosten voor het in stand houden van zo’n gescheperde kudde. “Herders leven niet van de wind. Wij moeten tweeëneenhalve herder betalen. Alleen al de Q-koorts-enting - die is verplicht - kost ons vierduizend euro per jaar. En de schapen staan vier maanden op stal, tot bevrijdingsdag, 4 mei. Dan moeten ze gevoerd worden. Dat kost ons veertigduizend euro.”

“Herders leven niet van de wind”

Wageningen University berekende ruim vier jaar geleden dat gescheperde schaapskuddes in Nederland gemiddeld dertigduizend euro per jaar tekort komen. Dat was de eenleiding voor de Staten van Overijssel om bij te springen.

Natuurbehoud ‘vele malen duurder met machines’

Keerzijde: schaapskuddes zijn onmisbaar voor het behoud van veen- en heidegebieden. Schapen vreten berkenopschot weg, dat er anders voor zou zorgen dat deze natuurgebieden in een mum van tijd dichtgroeien. Tankink: “Het is vele, vele maken duurder om dat met machines te doen.” Machines zakken op dat soort terrein bovendien onherroepelijk weg.

Twentse kuddes

De Haaksberger schaapskudde telt zo’n 350 schapen waarvan er 290 drachtig zijn. Tankink is er per ongeluk in verzeild geraakt, vertelt hij. Letterlijk. Hij kwam als dierenarts, op weg naar een drachtige koe, in de kudde terecht. “De herder wilde me er niet doorlaten, tenzij ik mee zou helpen met de bouw van een schaapskooi.” Die kooi kwam er in 2016, net als een educatief centrum drie jaar later.

Schapen 2 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

In Twente zwerven er, behalve in Haaksbergen, vanaf mei tot en met oktober ook in Mander, Markelo en Bornerbroek kuddes met hun herder rond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.