Ik teken voor 80! - Hengelo

Noaberhuus moet noaberschap terugbrengen in De Nijverheid in Hengelo

De inwoners van De Nijverheid zijn niet meer zo betrokken bij elkaar zoals vroeger. Waar het voorheen normaal was om even aan te bellen als de gordijnen bij de overburen nog niet open waren om negen uur in de ochtend, kennen buren elkaar vaak niet eens meer nu. Dat doet de oude bewoners pijn. ’t Noaberhuus aan de Theresiastraat is een plek voor ontmoetingen om dat gevoel van saamhorigheid weer terug te krijgen.

Hans Zandstra Noaberhuus Nijverheid
Beheerder Hans Zandstra voor 't Noaberhuus. Hieronder kun je het gesprek met de beheerder en voorzitter André Aansorgh beluisteren © 1Twente

Vrijwilligers

‘t Noaberhuus wordt gerund door allemaal vrijwilligers, waaronder beheerder Hans Zandstra en voorzitter André Aansorgh. Zij streven samen met de inwoners naar het verbeteren van de leefbaarheid in De Nijverheid. Student Axel (zie kader) ging met de mannen in gesprek over aan welke activiteiten mensen er kunnen meedoen, over de sociale cohesie binnen de wijk en over nog veel meer.

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Voormalig jeugdhonk

Met verschillende activiteiten probeert ‘t Noaberhuus de sociale cohesie terug te krijgen. De gemeente hamert er ook op om dit in stand te houden. Hengelo heeft destijds het vroegere jeugdhonk bij speeltuin De Nijverheid beschikbaar gesteld en al snel zijn actieve bewoners uit met name de Paulinastraat en omliggende straten flink aan de slag gegaan om 't Noaberhuus gestalte te geven.

Speeltuin en jeu-de-boulesbaan

‘t Noaberhuus is voortgekomen uit het Bewoners Overleg Nijverheid (BON) en is sinds december 2015 een stichting met de afkorting BBNN, wat staat voor Bewoners Bedrijf Noaberwijk Nijverheid. Achter ’t Noaberhuus ligt een speeltuin waar kinderen zichzelf uren kunnen vermaken en verder ligt er een jeu-de-boulesbaan, waar ook veel gebruik van wordt gemaakt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.