Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twents zwerkbalteam naar EK in Polen: €˜Geen grap, maar serieuze sport €™

390467 download 1 95

Het Twentse zwerkbalteam heeft zich gekwalificeerd voor de Europese Zwerkbal Cup in Warschau, dit voorjaar. De sport, gebaseerd op een spel uit de populaire Harry Potter-reeks, wordt niet altijd serieus genomen. Daar moet verandering in komen. Zwerkbal is een serieuze sport en we hebben hier keihard voor gewerkt.

Het is een enorme eer , zegt keeper Lars van den Broek trots over de deelname van zijn team aan de Europese Kampioenschappen. Het Twentse team, dat de naam Twentse Thestrals draagt, versloeg eind november tijdens een toernooi de vijf zwerkbalteams die Nederland rijk is. Geen makkelijk karwei volgens de keeper: We hebben hier keihard voor gewerkt en getraind. De winst leverde het team een plek op tijdens de European Quidditch Cup in Warschau, Polen. We zijn trots dat we Nederland mogen vertegenwoordigen.

Volgens de keeper ziet niet iedereen de grootte in van de prestatie van zijn team. Ik word soms zelfs uitgelachen als ik zeg dat ik zwerkbal speel , vertelt hij. Je moet sterk in je schoenen staan als je daar openlijk voor uit wil komen.

Zwerkbal

Voor wie de sport niet kent: zwerkbal is een combinatie tussen handbal, trefbal en rugby. Het is gebaseerd op het spel dat wordt gespeeld in de Harry Potter-reeks. In de boeken en films zitten de spelers op een bezem en vliegen ze door de lucht, in het echt rennen spelers rond met een pvc-buis tussen hun benen. Een uitdaging, maar ook een geinig gezicht. Het is de reden dat de sport niet altijd even serieus wordt genomen. En dat is onterecht, volgens de keeper. Zwerkbal is heel intensief en heeft ook een tactisch karakter. We trainen twee keer in de week, doen mee aan de Nederlandse competitie en gaan nu zelfs Europa in.

Flinke uitdaging
Toch snapt Lars de lacherige reacties wel. Ik nam het eerst ook niet serieus en begon ermee als een geintje, maar de sport heeft mij enorm verrast. Het is fysiek echt een flinke uitdaging. Ik ben zelfs 12 kilo afgevallen sinds ik de sport beoefen. Mensen die hem en zijn teamleden uitlachen, daagt hij dan ook graag uit een keer mee te doen. Fan van Harry Potter hoef je niet te zijn om het spel te spelen. Wij hebben ook spelers die de boeken nog nooit hebben gelezen en de films niet leuk vinden. Zij kiezen echt voor de sport.

De komende maanden moet het team nog flink aan de bak. Nationaal blinken we uit op tactisch gebied, maar internationaal wordt het spel fysiek harder gespeeld. We moeten meer focussen op onze tackles dus , legt de keeper uit. In aanloop naar het EK staan daarom extra trainingen op het programma. Onder andere met Duitse teams net over de grens. Tijdens de Europa Cup gaat het echt hard tegen hard. We moeten werken aan een andere speelstijl.

Schamen
Aan de Europese kampioenschappen doen 48 teams mee uit 18 landen, verdeeld over twee divisies. Het Twentse team komt uit in de tweede divisie, Het niveau in de eerste divisie is echt nog te hoog , verklaart Lars. Nederland heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen tijdens het EK, en daar schamen wij ons een beetje voor. Daarom voelt het Twentse team de verantwoordelijkheid om te laten zien dat Nederland een serieuze tegenstander is. We willen laten zien dat Nederland echt beter is geworden. De Europese titel zit er volgens de keeper niet in. Het team mikt op een plaats in de top 10, maar droomt van een plek in de top 3: Dan promoveren we naar de eerste divisie.

De Twentse Thestrals verdedigen de Nederlandse eer op 13 en 14 april tijdens de European Quidditch Cup in Warschau, Polen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.