Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dag kerstboom! In deze gemeenten worden de bomen vanaf vandaag opgehaald

390653 840176

Overal zag je ze de afgelopen dagen al liggen, op groenstrookjes en bij ondergrondse vuilcontainers: kerstbomen. TwenteMilieu haalt ze vanaf maandag op in Hengelo, Enschede en Oldenzaal, als service aan de burger. Zo n 50 ton aan afgedankte kerstbomen levert dat op. Vijf vragen aan Annemiek Prinsen van Twente Milieu over de inzameling van kerstbomen.

1. Hoe groot is deze jaarlijkse operatie voor jullie?
We zetten deze week elke dag twee extra vuilniswagens in Hengelo in. Dat zijn klassieke achterladers, met elk twee collega s die de bomen oppakken en in de wagen deponeren. Om hoeveel bomen het gaat, weten we niet, wel hoeveel kilo s bomen we met deze ritten ophalen. In 2017 hebben we 49.940 kilo kerstbomen in Hengelo opgehaald, vorig jaar 47.460 kilo.

2. Doen jullie dat in alle aangesloten Twentse gemeenten?
Nee, we halen deze week alleen in Hengelo, Enschede en Oldenzaal de bomen huis-aan-huis op. In andere gemeenten wordt het anders geregeld.

3. Wat gebeurt er allemaal met dat groen?
Alle kerstbomen worden afgevoerd naar Bruins & Kwast in Goor, waar ze tot compost worden verwerkt. ik heb het natuurlijk alleen over de bomen die door huishoudens worden aangeboden. De grote kerstboom op de Markt hoort daar vrijwel zeker niet bij, die zal waarschijnlijk door Gildebor worden weggehaald.

4. Wanneer en hoe mag ik als burger de kerstboom aan straat zetten?
Bewoners van hoogbouw mogen maandag de boom bij een ondergrondse afvalcontainer plaatsen, maar wel minstens een meter er vanaf, zodat de bak nog kan worden geleegd. Bewoners van laagbouw mogen de boom op de plek neerleggen waar normaal gesproken de groene bak wordt neergezet. Maar dan niet eerder dan op de dag van de week waarop normaal gesproken het groenafval wordt opgehaald. Er worden deze week extra diensten gereden, omdat deze week de gft-bak in Hengelo niet aan de beurt is.

5. Nemen jullie echt alle kerstbomen mee?
Als het normale exemplaren zijn die in een huiskamer passen wel. De kunstkerstbomen, die mogen de mensen mooi volgende kerst weer in huis neerzetten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.