Hengelo
Politiek

Geen zonnepanelen op fietsenstalling Wetplein: omwonenden blij

De fietsenstalling op het Wetplein krijgt geen zonnepanelen en wordt ietsje kleiner dan oorspronkelijk getekend. Daarmee krijgen de bewoners van het tegenovergelegen appartementencomplex hun zin. Dat er geen zonnepanelen op het dak komen betekent overigens wel dat de oplaadpunten voor e-bikes en electrische auto's die in en rond de stalling zouden komen worden gevoed met stroom uit het reguliere net.

Hettie van der weide gerrit megelink wetstraat FRANKLIN VELDHUIS
Bewoonster Hettie van der Weide en raadslid Gerrit Megelink enkele maanden geleden op de plek waar de stalling moet komen. © Franklin Veldhuis / 1Twente

Blij mens

Het komt niet vaak voor dat de indiener van schriftelijke vragen op al z'n vragen antwoorden krijgt waarmee hij of zij uit de voeten kan. Nog minder vaak is de vragensteller na beantwoording een blij mens. Dat laatste overkwam raadslid Gerrit Megelink van Lokaal Hengelo. Op verzoek van aanwonenden van het Wetplein stelde hij vragen over spiegelende zonnepanelen op een 'te grote fietsenstalling'. Welnu, de panelen komen er niet en de stalling wordt aanmerkelijk kleiner.

Brainstormen

Megelink wist niet wat hij hoorde afgelopen donderdag, na een lange avond brainstormen. In het stadhuis was een bijeenkomst belegd met de aanwonenden, een gemeentelijke projectmanager, de verantwoordelijk ontwerper van het plein en het raadslid.

Gefronste wenkbrauwen

Maar eerst even nog het probleem geschetst. De bewoners van appartementencomplex De Wetering aan de De Wetstraat waren afgelopen zomer diep teleurgesteld over het voorlopig ontwerp van het plein aan de voorkant van hun flat. De gemeente bleek er voornemens een bewaakte overdekte fietsenstalling met zonnepanelendak op te richten. Met name de spiegelende panelen en de grootte van het fietsenhok zorgden voor gefronste wenkbrauwen. Dat alles naar eigen zeggen 'zonder enig overleg met omwonenden was bekokstoofd' stak de buren nog het meest. Vandaar dat ze raadslid Gerrit Megelink, die iets verderop woont, inschakelden.

Geen 500, maar 406 fietsen

Tijdens verschillende sessies werden mogelijkheden en onmogelijkheden bekeken, waardoor de partijen meer begrip voor elkaars standpunten kregen. Op donderdag 28 oktober tenslotte presenteerden de gemeente Hengelo en ontwerpbureau OKRA het finale plan aan de omwonenden. Met daarin nul zonnepanelen op het dak van de stalling en in de stalling geen plek voor 500 fietsen maar voor 'slechts' 406. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat deze plekken elders in de stad gecompenseerd gaan worden: "Maar waar precies is nu nog niet duidelijk."

Meer groen en bankjes

Verder komen er meer bomen, struiken en banken op het plein en worden twee of drie parkeerplekken voor mindervaliden gerealiseerd in de nabijheid van De Wetering. De Fietsersbond wordt daarnaast betrokken bij de inrichting van de fietsenstalling.

De gemeentewoordvoerder laat weten dat er binnenkort een nieuwe tekening wordt gepresenteerd, maar dat de bewoners hem eerst te zien zullen krijgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.