Hengelo

Hengeloërs zamelen kleding in voor vluchtelingen noodopvang

Vrijwilligers van de Weggeefwinkel Hengelo hebben kleding ingezameld voor de honderd vluchtelingen, die in het Hazemeijercomplex in Hengelo worden opgevangen. “Deze mensen hebben gewoon onze hulp nodig”, zegt Carin Nijhuis.

Weggeefwinkel noodpvang arjenwaanders
Vrijwilligers Gülhan, Ali en Carin van de Weggeefwinkel Hengelo met ingezamelde kleding voor de asielzoekers die in de noodopvang verblijven. © Arjen Waanders/1Twente

Winterkleding

De auto is helemaal volgepakt met boodschappentassen. Vrijwilligers Gülhan, Ali en Carin van de Weggeefwinkel hebben op heel korte termijn flink wat kleding kunnen inzamelen: “Een paar dagen geleden hebben wij een oproep geplaatst op Facebook. Inmiddels hebben we tientallen jassen, broeken en truien ingezameld. De mensen hebben, gezien de dalende temperaturen, vooral winterkleding nodig”, zegt Carin Nijhuis, voorzitter van de Weggeefwinkel.

Honderd asielzoekers

Sinds vorige week worden er honderd asielzoekers opgevangen in een voormalige fabriekshal van Hazemeijer. De situatie in het opvangcentrum in Ter Apel was zo schrijnend dat er een beroep werd gedaan op alle gemeenten in Nederland om het overvolle asielzoekerscentrum te ontlasten. De asielzoekers worden gedurende vier weken opgevangen in het voormalige fabriekscomplex.

Geen eigen pand

De Weggeefwinkel geeft al ruim vijf jaar lang spullen weg aan Hengeloërs die het financieel zwaar hebben, maar er gaan ook regelmatig spullen naar de in Hengelo verblijvende asielzoekers. Afgelopen september moesten Nijhuis en de vrijwilligers het pand aan de Schumannstraat in de wijk Klein-Driene verlaten. Eigenaar woningcorporatie Welbions wil appartementen en studio's realiseren in de oude winkelpanden. Sinds die tijd zit de Weggeefwinkel dicht. Nijhus: “We zitten nu al bijna drie maand zonder pand en kunnen nu niet de hulp bieden die we eigenlijk zouden willen geven.”

icon_main_quote_red_glyph

'We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Met een pand kunnen wij veel meer mensen helpen'

Ali - Vrijwilliger Weggeefwinkel Hengelo

‘Lang genoeg geduurd’

Volgens vrijwilliger Ali duurt het erg lang: “Het heeft lang genoeg geduurd. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Met een pand kunnen wij veel meer mensen helpen” De hoop is gevestigd op november, want dan komen er een aantal oude schoolgebouwen vrij. Ondanks de afwezigheid van een geschikt onderkomen, gaat het inzamelen van kleding gewoon door. Gülhan: “We mogen dan geen pand hebben, maar we gaan gewoon door. Het is belangrijk om andere mensen te kunnen helpen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.