Enschede

Afvalstoffenheffing niet goedkoper ondanks het netjes scheiden

Huishoudens moeten er rekening mee houden dat hun afvalstoffenheffing de komende jaren, ondanks het netjes scheiden van afval, minder snel daalt of zelfs stijgt. Gemeenten verdienen er minder aan.

371720 774323
Belangrijkste oorzaak van minder snel dalende of zelfs hogere tarieven zijn dalende inkomsten voor gemeenten. De prijs van ingezameld oud papier daalt, onder invloed van een overschot op de internationale markt. Tegelijk leveren apart ingezamelde verpakkingen ook steeds minder op. Dat is het gevolg van afspraken die gemeenten al in 2011 maakten met de verpakkingsindustrie. In 2015 kregen gemeenten nog 817 euro per 1000 kilo, in 2019 is dat nog maar 656 euro.

Gemeente
Die lagere inkomsten zorgen ervoor dat in gemeenten die gedifferentieerde tarieven hanteren, het vaste deel van de afvalstoffenheffing stijgt. De inkomsten worden namelijk verrekend met de vaste inzamelkosten. Daarnaast hebben gemeenten ook te maken met een stijging van verwerkingskosten. Zo ontvingen gemeenten vroeger een vergoeding voor geverfd hout, dat op een afvalbrengpunt was ingeleverd. Tegenwoordig moet voor het verwerken van dat hout betaald worden.

Overigens betalen gemeenten met ingang van 2018 ook minder voor het laten verbranden van restafval. Verwerker Twence heeft de tarieven naar beneden bijgesteld. Die verlaging weegt echter niet op tegen de verminderde inkomsten.

Totale rekening
Menig huishouden dat betaalt voor elke keer dat een grijze container geleegd wordt, merkt nog niet direct iets van de hogere kosten voor de gemeente. In veel gevallen zorgt het steeds beter scheiden van afval namelijk voor lagere variabele kosten. De totale rekening daalt daardoor toch of blijft gelijk.

Hengelo
Maar die optelsom verandert op het moment dat het scheiden van afval optimaal is. In Hengelo lijkt die tendens al ingezet. De gemeente loopt voorop in Twente met afvalscheiding, verlaagde jarenlang de tarieven, maar verhoogt met ingang van volgend jaar het vaste deel van de heffing met 16 euro. Alleen omdat er in Hengelo goed gescheiden wordt, blijft de totale heffing naar verwachting gemiddeld zoân 200 euro. Dat is overigens nog altijd bijna 100 euro minder dan zoân acht jaar geleden.

Toch maakt onder anderen de Hengelose afvalambtenaar Franc Talsma zich zorgen. âDeze ontwikkelingen kunnen inderdaad zorgen voor verlies aan draagvlak voor het scheiden van afvalâ, bevestigt Talsma.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.