Enschede

906 Enschedese vrijheidsstrijders uitgenodigd voor wedstrijd FC Twente

Meer dan 900 veteranen uit Enschede zijn door FC Twente uitgenodigd om op 5 april de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard bij te wonen. Als eerbetoon voor hun inzet voor de vrijheid. Ook wordt er - in deze week van 75 jaar bevrijding - in bijzondere shirts gespeeld.

452874 grolsch veste
Arjan te Bogt | Tubantia

Op 1 april is het precies 75 jaar geleden dat de stad Enschede bevrijd werd. Dat ging niet zonder verliezen; 21 Britse soldaten kwamen om. In heel Nederland wordt dit jaar op verschillende momenten stilgestaan bij 75 jaar bevrijding, en ook FC Twente wilde daar iets mee, vertelt woordvoerder Richard Peters.

âAls eerbetoon aan hen spelen we die wedstrijd met hun namen op ons shirtâ, zegt Peters. âHet logo van 75 jaar bevrijding komt op de voorkant en daaronder staat de naam van een slachtoffer.â De selectie telt 21 spelers, elk shirt heeft een andere naam, elk shirt is uniek.

Vrijheid
Op de tribunes zien honderden veteranen uit Enschede hoe de spelers het er in die shirts vanaf brengen. FC Twente heeft, in samenwerking met de gemeente, in totaal 906 mannen en vrouwen uitgenodigd, die hun land dienden in oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies. Onder hen vermoedelijk ook familie van de 21 omgekomen Britten, al is dat nog niet helemaal zeker, geeft Peters aan.

âHet ging ons niet alleen om de vrijheid na de Tweede Wereldoorlog, maar om vrijheid in zijn algemeenheid. Zo kwamen we erop om alle veteranen uit Enschede uit te nodigen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Carlo ter Ellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.