Enschede

100 jaar in Enschede: schildersbedrijf H.Becker & Co

Als 42 jaar geleden in huize Becker een zoon wordt geboren nemen Henk en zijn vrouw Annemiek het zekere voor het onzekere: het kereltje krijgt een naam die met een âHâ begint. Want stel dat de telg ooit de zaak overneemt, dan is die âHâ handig. Want zolang de schilderszaak bestaat werd die bestierd door een Becker met een voornaam die met een H begint. Oprichter Hein, zijn zoon Hennie en diens zoon Henk. Niet voor niets. De vierde generatie Herald Becker viert volgend jaar dat ze 100 jaar aan de Lipperkerkstraat 135 zitten.

411578 Becker
Het begon met de Amsterdammer Hein Becker, die in 1918 aan de Kneedweg in Enschede een schildersbedrijf begon. Het is onbekend waarom Hein ooit in Enschede terechtkwam. Wel is duidelijk dat Heins vrouw uit Borne komt en dat hij in de wintermaanden altijd terugkeerde naar Amsterdam, om daar paardentrams te beschilderen. Hij moet een goede schilder zijn geweest, want men moest zich in zoân tram kunnen spiegelen.

De zoons Hennie, Ben, Karel en Theo helpen in het bedrijf en nemen de winkel over als ze zich in 1920 in de Lipperkerkstraat 135 vestigen. In de winkel worden schildersartikelen verkocht en de broers doen aan reclameschilderingen. Dit familiebedrijf opent vervolgens nog vier vestigingen: in Hengelo, Den Bosch en in Enschede aan de Deurningerstraat en de Haaksbergerstraat. Alleen die laatste bestaat nog: interieurwinkel JHAB, een naam die verwijst naar Jos, Harry en Addie Becker, achterneven van de Beckers uit de Lipperkerkstraat.

Beweging
Reclameschilderingen zijn nagenoeg verdwenen en zo is de focus van Becker door de jaren heen ook verschoven. Becker is de plek voor adviezen en materialen voor zelf uit te voeren schilderwerk en behangklussen. Voor zowel particulieren als bedrijven. Ze zijn één van de weinigen die de Britse Farrow & Ball-verf mogen verkopen, dat trekt klanten van ver over de grens. En dat een eventuele brexit de verkoop van deze verf niet in de weg zit is al dichtgetimmerd.

De wereld van behang ontwikkelt zich in een noodtempo, maar ook die van de verf is voortdurend in beweging. Na verf die op terpentine is gebaseerd kreeg je verf op waterbasis, terwijl ze nu al biologische verf verkopen. Ook hier is duurzaamheid een begrip.

Glaswereld
Eind jaren 50 begon Becker met glas zetten. Ook de glaswereld staat niet stil. Het aantal verschillende soorten stijgt alleen maar: enkel glas, isolerend, zonwerend, ontransparant, gehard, getint, gewapend desnoods. Daar komt bij dat benodigd glas een steeds groter formaat heeft. Vroeger kon de glaszetter te Enschede het met een bakfiets af. En ook de klantenkring is enorm gegroeid, Becker zet niet alleen glas bij particulieren en winkels, maar ook voor diverse verzekeringen, woningbouwverenigingen, overheidsinstanties en bedrijven.

In 2014 wordt duidelijk dat de âHâ niet van de gevel hoeft. Na een avontuur in de ict neemt zoon Herald (42) de zaak over. Hij doet dat samen met zijn drie jaar jongere zus Marcella. Wat dat betreft hadden ze dus ook H & M op de gevel kunnen zetten...

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.